Eric Tretbar

Bio-filmo-grafia twórcy Girl Meets Bike

Amerykański reżyser, scenarzysta z nurtu artystycznego, autorskiego kina niezależnego. Kompozytor, multiinstrumentalista, twórca muzyki filmowej.

Eric Tretbar

GIRL MEETS BIKE to siódmy film fabularny Erika Tretbara z Minneapolis. Jego filmy uhonorowano: nagrodą publiczności na festiwalu filmowym w Berlinie, nominacją do Independent Spirit Award (odpowiednik Nagrody Akademii w filmach indie), były nadawane w Sundance Channel, telewizji niemieckiej, i NBC. Prezentowano je także w konkursach na międzynarodowych festiwalach filmowych, w tym w Londynie, Atenach, Sao Paulo, Warszawie, Seattle, Toronto, Rivertown, Orlando, Wiedniu, Hong Kongu, Melbourne, Los Angeles Independent, The American Film Institute, i w The Walker Art Center.

Eric jest namiętnym miłośnikiem motocykli i muzykiem, tworzy ścieżkę dźwiękową do większości swych filmów, i gra na perkusji w działających w Minneapolis i Los Angeles zespołach garażowo-R&Bowo-punkowych: THE FUNSEEKERS, THE SPECTORS, THE RED HEARTS i FRIENDS LIKE THESE. Eric ponadto wykłada produkcję filmową i historię na Carleton College oraz Minneapolis College of Art and Design.

Filmografia

GIRL MEETS BIKE (2013, 105:00/kolor/dramat/USA)
AMERICANS (2011, 56:00/kolor/dokumentalny/USA)
INQ409 (2008, 95:00/kolor/dramat/USA)
THE HORRIBLE FLOWERS (2006, 83:00/kolor/dramat/USA)
GIGI 12x5 (2005, 92:00/kolor/dramat/USA)
ZENITH (2003, 56:00/kolor/dokumentary/USA - współ-producent)
SNOW (1998, 82:00/czarnobiały/dramat/USA)
THE USUAL (1992, 80:00/czarnobiały/dramat/USA)